61 Yurt Haber

AHMET KAYA: “ÖĞRENCİLERİ DE ESNAFI DA MAĞDUR ETTİNİZ, ÜNİVERSİTELERİ BİR AN ÖNCE AÇIN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
AHMET KAYA: “ÖĞRENCİLERİ DE ESNAFI DA MAĞDUR ETTİNİZ, ÜNİVERSİTELERİ BİR AN ÖNCE AÇIN
13 Mart 2023 - 13:39
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, depremin ardından üniversitelerin örgün eğitime kapatılmasının öğrencilerle birlikte esnafa da büyük mağduriyetler yaşattığına dikkat çekerek, üniversitelerin bir an önce açılması çağrısında bulundu.

Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ve ilçe yöneticileri ile birlikte Ortahisar’a bağlı Üniversite Mahallesinde esnafları ziyaret ederek yaşadıkları mağduriyetleri ve talepleri dinleyen Milletvekili Kaya, “Trabzon’umuz bir üniversite kentidir. Bu şehirde üniversite sayesinde ekmek yiyen binlerce esnafımız var. Depremzede vatandaşlarımızın yurtlara yerleştirileceği gerekçesiyle üniversitelerin kapatılması öğrencilerimizi eğitimden kopardı, büyük mağduriyetlere sebep oldu. Diğer yandan üniversite sayesinde iş yapan esnaflarımız da mağdur edildi.” dedi.

“TRABZON’DA KYK YURTLARININ YÜZDE 83’Ü BOŞ”

Kaya, “Trabzonlular olarak bizler misafirperver insanlarız, depremzede vatandaşlarımızın başımızın üzerinde yerleri var. Ancak Trabzon’da barınan depremzede sayısına baktığımızda 17 bin 547 depremzede vatandaşımızın sadece 2 bin 551’i KYK yurtlarında kalıyor. Trabzon’daki 14.666 olan yurt kapasitesinin yüzde 83’ü boş duruyor. Yurtlarda kalan az sayıdaki depremzede misafirlerimizi başka yerlerde konaklatabiliriz ve yurtları yeniden öğrencilerimize tahsis ederek üniversiteleri açabiliriz. Uzaktan eğitimle doktor yetiştiremezsiniz, avukat yetiştiremezsiniz, mühendis yetiştiremezsiniz, öğretmen yetiştiremezsiniz. Sayın Milli Eğitim Bakanına, Sayın Cumhurbaşkanına ve bu konuda yetkili bütün mercilere çağrı yapıyorum. Bu meseleyi tekrar gözden geçirelim ve üniversiteleri bir an önce eğitime açarak hem öğrencilerimizin hem de esnafımızın mağduriyetlerini giderelim.” dedi.

“EN UFAK BİR SORUNDA EĞİTİM KURUMLARINI KAPATIYORLAR”

Trabzon Milletvekili Kaya’ya sıkıntılarını anlatan kafe işletmecisi bir esnaf, “30-32’ye yakın hepsi sigortalı çalışanım var. En ufak bir sorun çıktığında ülkede hemen eğitim kurumları kapatılıyor. Burası üniversitelinin mahallesi, tamamen öğrenci üzerine kurulu bir şehir. Şimdi yurtları depremzedelere açmışlar, Allah razı olsun güzel, biz de destekliyoruz. Başımızın üstünde yerleri var. Ama biz zaten eğitimsizlikten bu hale geldik. Üniversiteleri kapattılar, eleman eksiltmek zorunda kaldık, 8.500 lira maaşı ödeyemez hale geldik. Bunun sigortası, stopajı, elektriği, suyu, doğalgazı vs. bir dünya ödemelerimiz var. Şimdi biz bunun mağduriyetini yaşıyoruz.

CHP heyetinin ziyaret ettiği Trabzonlu esnaflar şunları söylediler:

“ÜNİVERSİTELERİ KAPATMA KARARI ALIRKEN ESNAFI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?”

“Bir karar alıyorlar ama kararın arkasını düşünmüyorlar. Tamam üniversiteleri kapattınız, öğrenciler gitti, buradaki esnaf ne yapacak? Şimdi kiramızı ödüyoruz. Mal sahibi bize, deprem oldu, okul bitti ama ben sana indirim yaparım demiyor. Ayın 15’i geldi mi kirayı istiyor, vermezsen çık diyor. Şimdi eleman var, vergimiz var, elektriğimiz var doğalgazımız var. O zaman üniversiteleri kapatma kararı aldıysanız, üniversitelerin olduğu bölgelerde etkilenen işletmelere, esnafa kira yardımı yapın. Destek olun.

Birilerini kurtarmaya çalışıyoruz ama arka taraftan da birilerinin hayatına eksi şekilde müdahale etmiş oluyorsunuz. Onları batırıyoruz. Biz sadece esnaf değiliz. Bizde 5 tane insan çalışsa bu insanların da sorumlu olduğu kişiler var. Belki de 25 kişiyi etkileyecek, belki de 50 kişiyi etkileyecek. Bu durumdan öğrenci de mağdur. Kalkmışlar memleketlerinden gelmişler staj yapacaklar var. Bayan olsun, erkek öğrenci olsun ev arıyor bulamıyor, bulduğunda da bırakıp gidemiyor. Ne yapıyorlar, iş arıyorlar. Ailesinin zaten gücü yetmiyor. Bugün bir dürüm 40 lira, yanında bir de ayran içse 50 lira. Her gün bir öğün yediğini düşünürseniz ayda 1.500 lira yapıyor. Kira mı verecek, yemek mi yiyecek, elektrik mi, doğalgaz mı o mu bu mu şu mu? Aklımıza gelmeyen nice şeyler var.”

“DÜKKANIMA GÜVENEREK EVLENDİM, NASIL GEÇİNECEĞİM?”

“Biz iki sene pandemi yaşadık. Oyun salonu bölümündeyiz bu işin. İlk kapatılan, en son açılan esnaf grubuyuz. Şimdi 8 ay daha eylül ekime kadar öğrenci tekrar yok. Bunun da bir sıkıntısı olacak bizim için. Vergimizi, kiramızı geciktirmeden istiyorlar, vermek zorundasınız. Vergini geciktirdiğin zaman faizini ödüyorsun. Bizim sıkıntımız sadece maddi değil, psikolojik olarak da bitiriyor bizi. Hepimiz yeni bir düzen kurmuşuz, dükkanıma güvenerek evlenmişim nasıl geçineceğim?”

“1,5 SENELİK EĞİTİMLE ÖĞRETMEN OLDUM”

“Ben de bir öğrenci olarak buraya geldim, 13 seneden beri Trabzon’da yaşıyorum işletme sahibi olduk. Okullar kapatıldıktan sonra geri dönen kardeşlerimizle konuşuyorum. Bir tane eğitim fakültesinde okuyan arkadaşım dedi ki, ‘2 sene pandemi, yarım dönem deprem sebebiyle; 1,5 senede öğretmen oldum. Ben 1,5 senelik eğitimle kime ne eğitim vereceğim. Ben bir şey bilmiyorum ki.’ Malatyalı olan, Hataylı olan kardeşlerim var, geri gidemiyorlar. Depremzede ailelerle konuşuyorum, üniversitelerin kapatılmasının sağlıksız olduğunu onlar da belirtiyor, ‘biz şu anda 8 kişiyiz. Biz bir yurda kapatılınca, bir odaya kapatılınca inanın psikolojik olarak daha da kötü oluyoruz.’ diyorlar.”

“EĞİTİMSİZ TOPLUM İSTİYORLAR”

“İsmini hatırlayamıyorum ama hükümeti destekleyen biri şu cümleyi kullanmıştı; ‘eğitimsiz toplum istiyoruz’. O yüzden her şeyde eğitime balta. Yani ben 42 yaşındayım, bildim bileli en küçük bir şeyde eğitim. Ben hiçbir hükümetin bu kadar üniversitelerle uğraştığını görmedim.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Copyright © 2021 | Bu Site ALİ RIZA EROĞLU Tarafından Hazırlanmıştır.

googleplay
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial