Koruma altında 140’ın üzerinde hayvan ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), nesli tehlike altında olan akbabaların Farkındalık Günü’nü kutlamak üzere herkesi parka davet ediyor.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), her yıl Eylül ayının ilk Cumartesi günü kutlanan Akbaba Farkındalık Günü’nde, dünya genelinde nesli tükenmekte olan akbabalara dikkat çekiyor.
Akbabalar, dünya çapında ekosistemlerin sağlığı açısından kritik bir rol oynuyor. Ancak, yaşam alanlarının kaybı, zehirlenme ve diğer tehditler bu önemli türü tehlikeye atıyor. Dünya genelinde 23 akbaba türü bulunuyor ve Türkiye’de Kara Akbaba, Mısır Akbabası, Kızıl Akbaba ve Sakallı Akbaba yerleşik olarak yaşamakta veya üremek için ülkemize göç etmektedir. Ne yazık ki, bu dört tür geçtiğimiz yüzyılda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
Akbabalar, elektrik tellerine çarpma, zehirlenme ve doğal yaşam alanlarının tahribatı gibi zorluklarla mücadele ediyor. Akbabaların yokluğu, hayvan ölülerinin daha uzun süre yerde kalmasına, böcek nüfuslarının artmasına ve hastalıkların insanlara, çiftlik hayvanlarına ve diğer yaban hayvanlarına bulaşmasına neden olabilir.
FYZoo Akbabalar İçin Ne Yapıyor?
FYZoo’nun temel hedefi, nesli tehdit altında olan akbaba türlerinin korunmasını sağlamak ve yaralanmış hayvanları yaban hayata geri kazandırmaktır. FYZoo, yaralı akbabaların rehabilitasyonunu sağlıyor ve doğada yaşayabilecek duruma geldiklerinde onları yaban hayatla buluşturuyor. Doğada yaşayamayacak olanlar için ise ev sahipliği yaparak, üreme programları oluşturuyor. Bu programlar sayesinde, dünyadaki akbaba popülasyonunu destekliyor.
Bu önemli gün, akbabaların ekosistemlerdeki kritik rollerini ve karşı karşıya oldukları tehditleri vurgulamak adına büyük bir anlam taşıyor. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, tüm aileleri Akbaba Farkındalık Günü’nü kutlamak üzere herkesi parka davet ediyor.
Doğa ve canlı severlerin kaçırmaması gereken etkinlikler için FYZoo haftanın her günü saat 10.00-19.00 arası açık. *Etkinlikler, hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca’da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.
Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.
In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.